Повече картофи ще гледат в Смолян 04.04 | 17:36

Производителите са обнадеждени след успешната изкупна кампания

От Нели Минчева

Очаква се увеличение на площите, засети картофи в Смолянско през тази година, след като изкупните цени на миналогодишната реколта се увеличиха в пъти, коментират представители на общински управи и кметства в областта.

Повишено търсене и изкупуване на картофени семена се забелязва напоследък, обяснява Георги Качоров, представител на Националната асоциация на картофопроизводителите, цитиран от БТА.

Въпреки че засаждането на нивите с картофи все още не е започнало в планинския район, плановете на местните производители са да увеличат площите, коментира Октай Алиев, кмет на община Борино.

За местните селскостопански производители картофите остават единственият поминък, а спецификата на региона не позволява заместването им с алтернативни земеделски култури.

Картофопроизводителите в Борино са обнадеждени след успешната изкупна кампания, при която цялата реколта е пласирана, а цените в края на зимата надхвърлиха 1 лев за килограм, допълва Алиев. В Доспат също се очаква завишение на картофената реколта, обясняват експерти от Общинската администрация.

Заради увеличеното търсене се наблюдава и поскъпване с около 5-10 процента на вносните картофени семена, твърдят от асоциацията на картофопроизводителите.

Увеличението на площите с картофи се очаква да намали пустеещите земи в планинската област, смятат общинари.

Водещи

Най-четени