Повече от 2100 доброволци ще помагат на пожарникарите в страната 07.06 | 13:12

До края на годината се очаква в пожарната да бъде подменена повече от половината техника, като старите машини ще бъдат предоставени на доброволните формирования

От iNews.bg

Повече от 2100 доброволци вече се включиха в доброволните противопожарни отряди в цялата страна, съобщи в курорта "Албена"директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР главен комисар Николай Николов.

Той откри 15-ото издание на републиканските състезания "Млад огнеборец".

По думите на Николов до края на годината се очаква в дирекцията да бъде подменена повече от половината техника по оперативни програми на Европейския съюз, като старите машини ще бъдат предоставени на доброволните формирования. Повече от половината доброволци, които ще бъдат ангажирани в наблюдение и ранно откриване на пожари, както и в гасенето на малки огнища, вече са преминали специализирано обучение.
Николов информира, че се проверява подготовката на селскостопанската техника за жътвената кампания.

"Земеделските производители в последните няколко години обновиха машинния парк. С модерната техника, която раздробява растителните отпадъци на полето, намаля опалването на стърнищата", посочи Николов.

Той добави, че е сформиран оперативен щаб, който ще координира всички действия по безопасното
прибиране на реколтата, предаде БТА.

Водещи