Повече от един на всеки петима българи живее в мизерия 16.09 | 14:49

Разликата в доходите на най-бедните и най-богатите продължава да расте, вече е над 7 пъти

От Кристиан Костурков

На всеки петима българи повече от един живее в мизерия. Това става ясно от изследване на Националния статистически институт (НСИ) на тема "Индикатори за бедност и социално включване през 2015 г.". Според получените данни през м.г. линията на бедността у нас е била 325.83 лв. Под този праг са били доходите на 1.586 млн. български граждани или 22% от населението. Което означава, че повече от един на всеки петима мизерства.

Изследването на НСИ показва и че хората у нас, живеещи със средства под прага на бедността се увеличават за втора поредна година. След като през 2013 г. в мизерия са живели 21% от българите, през 2014 г. делът им нараства до 21.8 на сто, а през м.г. той вече е 22%. Паралелно с това и самата линия на бедността расте. Докато през 2014 г. тя е бил 323.80 лв., през миналата е 325.83 лв. И то на фона на отчетената дефлация. Което означава, че въпреки намалението на средния индекс на потребителските цени през 2015 г., цената на живота на най-бедните, т.е. на най-необходимите продукти и услуги, расте.

Още по-страшна изглежда картинката, когато се погледнат резултатите от изследването за материалните лишения, които са търпели българите, разделени в 9 показателя. Средният резултат показва, че на лишения са се подлагали 34.2% от гражданите у нас. Ако се разгледат отделните ограничения, на които са били подложени хората, става ясно, че над 60 на сто от нашенци не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома. 53.3% пък не биха могли да посрещнат непредвидени разходи при разболяване, неотложен ремонт на жилище или кола, непредвидена подмяна на необходим у дома електроуред и др. близо 37 на сто от българите пък не са могли да си позволят да сложат на трапезата месо или риба всеки втори ден. 33.6% от гражданите срещат затруднения при плащането на наем за жилище или вноска по кредит за изплащането му, както и за покриване на сметките за ток, вода, отопление и т.н. В същото време почти 40% от българите съзнателно не са отоплявали дома си, защото не могат да си платят сметката след това.

Между стандарта на живот на най-бедните и най-богатите българи "ножицата" се отваря все по-широко. А в същото време тенденцията се запазва четвърта поредна година. Отношението между доходите на най-мизерстващите слоеве на населението в страната и най-заможните 20% от българите през 2012 г. е бил 6.1, което означава, че средният доход на най-богатите нашенци е бил 6.1 пъти по-висок от този на най-бедните слоеве от населението. През 2013 г. разликата се увеличава до 6.6 пъти, през 2014 г. - до 6.8 пъти, а през 2015 г. тя вече е цели 7.1 пъти.

Водещи

Най-четени