Повече от месец двама българи са задържани на границата между Турция и Ирак 11.09 | 21:38

Заради товар с авточасти митническите власти не ги пускат

От Елица Елефтерова

Повече от месец двама българи са задържани на границата между Турция и Ирак. Мъжете не са арестувани, но придружават товар с авточасти, заради който, по думите на задържаните, митническите власти не ги пускат. От Министерство на външните работи са запознати със случая.

На 9 август четирима българи, които не се познават, заминават за Ирак. Двама са шофьори на камиони, пълни с авточасти. Другите двама – 26-годишният Георги Попинов от София и Валентин Велков от Ихтиман, пътуват с уговорка да разтоварват стоката. На границата между Турция и Ирак шофьорите си тръгват и не се връщат. Георги и Валентин остават с камионите, без паспорти, пари и храна.

Двамата нямат договор с фирма. Мъж на име Васил срещнал всеки от тях случайно, в квартално заведение. Предложил работа за пет дни в Ирак, 500 лева за свършеното и им изкарал задгранични паспорти за своя сметка.

Майката на един от двамата мъже разказва, че синът й тръгнал, защото дълго време е бил безработен и не е имал пари, за да си покрие сметките, затова приема предложението и тръгва. В момента български шофьори помагат на Георги и Валентин.

Двамата задържани мъже разказват, че спят в камионите, но не могат да си тръгнат, защото паспортите им са задържани.


 

Водещи

Най-четени