Повече от половината българи не знаят правата си на европейски гражданите 01.04 | 18:14

Само 47% от хората в България се възприемат като граждани на ЕС

От Ивелина Георгиева

Доказано е, че мобилността на работници в рамките на общия европейски пазар допринася за създаване на добавена стойност за икономиките на приемащите държави, което в условия на икономическа и финансова криза е допълнителен плюс. Това каза вицепремиерът в служебното правителство и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, която откри Европейската година на гражданите 2013 в България

"Затова България ще продължава да отстоява правата на своите граждани като граждани на Европейския съюз на фона на дебатите на някои европейски държави, свързани с отпадането на ограниченията пред свободното движение на българските работници в началото на следващата година”, каза още Костадинова.

"Гражданите трябва да бъдат информирани и да могат да упражняват правата си, когато пребивават в друга страна-членка, без значение каква е причината за тяхното пребиваване - дали са студенти, работници, търсещи работа лица, дали са предприемачи, или просто потребители, пенсионери, пътници или дори туристи. За нас като страна темата е изключително важна”, отбеляза тя, цитирана от Агенция "Фокус".

Във връзка с 20-годишнината от договора на Маастрихт и предстоящите избори за Европейски парламент през 2014 г., със свое решение от месец ноември миналата година Европейският парламент и съвета определиха 2013 г. за Европейска година на гражданите.

Целта й е да се повиши осведомеността на широката общественост относно правата и отговорностите, които са свързани и произтичат от гражданството, отбеляза Костадинова.

53% от европейските граждани все още не се считат за достатъчно запознати с правата си. За България цифрата е около средната. Това каза Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, която присъства на официалното откриване на Европейската година на гражданите 2013 в България.

40% от българските граждани се определят като по-скоро запознати с правата си като граждани на Европейския съюз, но мнозинството от населението на страната – 58%, все още смятат, че не знаят достатъчно за тези права.

"Тревожното обаче е, че 5 години след членството на България в Европейския съюз, по-малко от половината българи – 47%, се възприемат като граждани на Европейския съюз, което е по-малко от средното за Европейския съюз. Там цифрата е 63%”, каза още тя.

"От жизненоважно значение е за Европейския съюз - неговите граждани да знаят и да усещат, че Европа не е само Брюксел, че Европа е всеки град и всяко населено място във всяка една държава на континента”, каза Златанова. Тя не е и не може да бъде налагана, а трябва да бъде общ проект, върху който всяка държава, всеки град, всеки регион да работи ежедневно, каза още Златанова.

Водещи

Най-четени