Повече от тон кокаин и 18 ареста в международна операция с участие на ГДБОП 15.05 | 10:22

Полицейската акция е проведена едновременно у нас, в Колумбия, Испания и Холандия

От iNews.bg

Служители на ГДБОП участваха в международна операция "TORTA AHOGADA", проведена от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани 18 души. Престъпната организация, съставена от български, испански, колумбийски и нидерландски граждани e контролирала изграден и функциониращ канал за трафик на наркотични вещества. Трафикът се  e осъществява под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като наркотичното вещество – кокаин, е било укрито в превозваната стока.

На 31 януари служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, внесени от  Колумбия. При акцията, са задържани четирима, трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. В хода на разследването е установено, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която "химици" да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския  съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

Разследването на международната наркомрежа е започнало от Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина. Основание за това са били данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

В действията по неутрализиране на групата са участвали повече от 300 полицейски служители от различни полицейски агенции в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и САЩ (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.

а

Водещи

Най-четени