Повечето православни архиереи са сътрудничили на ДС 17.01 | 16:18

Комисията по досиетата е проверила патриарха и митрополитите от Светия синод

От Андриян Георгиев

Комисията по досиетата обяви днес (17 януари) имената на ръководните лица на големите религиозни общности у нас, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност (ДС), съобщават от комисията.

Проверката е установила принадлежност към бившата ДС сред ръководните органи на Българската православна църква (БПЦ), на Католическата църква и на мюсюлманското вероизповедание.

От ръководните органи на БПЦ Комисията по досиетата е проверила патриарха и митрополитите от Светия синод.

Проверката е установила принадлежност към бившата ДС на Старозагорския митрополит Галактион, на Видинския митрополит Дометиан, на Плевенския митрополит Игнатий, на Сливенския митрополит Йоаникий, на Великотърновския митрополит Григорий, на българския митрополит в САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, на Врачанския митрополит Калиник, на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, на Неврокопския митрополит Натанаил, на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и на Русенския митрополит Неофит.

Комисията по досиетата е проверила три лица на ръководни постове в Католическата църква в България. От тях  принадлежност към бившата държавна сигурност е установена за Георги Йовчев - епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

От мюсюлманското изповедание комисията е проверила главния мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС). От тях с принадлежност към бившата ДС са Мустафа Алиш Хаджи - главен мюфтия, Насуф Насуф - районен мюфтия и член на ВМС, Недим Генджев - бивш председател на ВМС, Осман Исмаилов - бивш член на ВМС, Ридван Кадьов - бивш  член на ВМС и Шефкет Хаджи - бивш член на ВМС, Искрен Добруджалиев - също бивш член на ВМС. 

Водещи

Най-четени