Повишават стажа и пределната възраст за пенсиониране при военните 08.12 | 16:39

Обезщетенията за пенсиониране се запазват

От Филипа Тодева

Народното събрание прие на второ четене пакета с пенсионни промени, включени в бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Това съобщава пресцентърът на Министерство на отбрана. Няма промяна в обезщетенията при напускане на служба, като дължимите заплати остават 20.

Депутатите приеха повишение на общия осигурителен стаж на военнослужещите от 25 на 27 години, от които две трети, действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Във връзка с това е повишена пределната възраст за различните военни звания. За сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери тя става 52 години, а за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") - 54 години.

Възрастта за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") се променя на 54 години, а за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") - 56 години. Офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") ще имат пределна възраст за пенсиониране 58 години, а офицерите със звание "генерал" ("адмирал" ) - 62 години.

Засега не се знае какво ще се случи и ще се повиши ли пределната възраст и за редниците.

Водещи

Най-четени