Повишено внимание: бум на измамите с коли 19.09 | 20:00

Вижте какви са съветите на нотариусите, които е препоръчително да спазите, при покупка на автомобил

От Гергана Златкова

Нотариусите предупреждават за бум на измамите с коли.

От гилдията твърдят, че е рисковано сделките с автомобили да стават без нотариална проверка, както предлага правителството.  Мотивите им са, че по закон всеки нотариус носи отговорност за продажбите и гарантира 100 процента, че не купуваме запориран или краден автомобил.

Новите правила за сделките с коли са недообмислени, твърдят нотариусите. Продажбите трябва да се правят някъде и вероятно прехвърлянето на собственост ще става в КАТ.

Вместо от 620 нотариални кантори, това трябва да се извършва от 620 служители на КАТ в цялата страна. Тези служители трябва да са задължително юристи, защото нотариусът проверява задължително собствеността и проверява страните, обясниха специалисти.

Отново в КАТ трябва да се правят и проверки дали колата е с платени данъци, припомнят нотариусите.

От МВР отказаха коментар по темата. На този етап изобщо не е ясно кой отдел в "Пътна полиция” ще се занимава с прехвърлянето на колите, не се знае и дали ще се наложи в КАТ да бъдат назначени нови, обучени хора.

Шофьорите пък са раздвоени - някои се притесняват от измами, а други се радват, че няма да плащат такси за прехвърляне на кола.

Засега новите правила за най-масовите сделки в държавата са само проект, а нотариусите са подготвили становище за предстоящите законови промени, което ще внесат в МС и парламента. 

Водещи

Най-четени