Погнуса от политиката - една трета от българите не иска никой да я управлява 03.09 | 13:57

Много от избирателите са страхуват от нов мандат на ГЕРБ

От Лазар Тодоров

Българите са толкова  разочаровани от родната политическа класа, че масово не искат да въобще да имат управляващи в страна. 

Според последното проучване на "Медиана" три четвърти от гражданите не вярват в нито една политическа партия. Песимизма на хората се комбинира с политически негативизъм по отношение на всичко свързано с властта.

31% от българите не могат да посочат нито една формация, която може да управлява България.

На практика една трета от анкетираните отговарят  на въпроса "Кой искате да управлява?" възможно най – крайно - "Никой!", посочва социологът Кольо Колев. 

Според данните 38% от хората оценяват връщането на ГЕРБ, като катастрофално. Според Кольо Колев на тези избори не се очаква "спасител" на държавата.

Рейтингите на политиците също падат, като този на президента Росен Плевнелиев се е смъкнал на 37 % , а на Георги Първанов е 43%.

Според социолога шанс да влязат в следващото правителство имат 6 политически партии ГЕРБ с 26,8 %, БСП 17,5%, ДПС 9,2 %, "България без цензура" - 4,7 %, Реформаторският блок 4,4 %  и Патриотичният фронт - с 4,3 %.

Колев коментира още, че се наблюдава подчертан скептицизъм по отношение безпристрастността на служебното правителство и неговото желание да проведе честни избори, допълва БТА.  

Водещи

Най-четени