Погребан ли е Филип Македонски под АМ „Струма“? 23.06 | 17:48

Археолози ще разкажат за рисковете от унищожаване на безценни тракийски находки

От Георги Георгиев

Над 10 каменни могили от тракийския некропол от VI-V в. преди Христа, в който се твърди, че е бил погребан Филип Македонски, все още не са проучени, заради дъждовните дни.

Въпреки това, по график, строителите трябва да започнат работа по изграждането на отсечката на 1 юли 2012 г.

На 24 юни, на "Дренско ханче” на магистрала Е79 екипът от археолози, които работят по некропола, открит по линията на АМ "Струма” ще покажат уникални накити. Археолозите ще кажат какви са рисковете за унищожаването на безценни находки, заради лот 1 на АМ "Струма” при село Делян.

Дали Филип Македонски наистина е погребан у нас, все още остава загадка. Докато едни от учените подкрепят това предположение и са склонни да го потвърдят като много вероятно, други считат, че е абсурдно.

Филип Михайлов от пернишкия археологически музей и ръководител на разкопките на автомагистрала "Струма” обаче бе категоричен, че при работата на обекта не е открита и не може да бъде открита гробница на Филип Македонски.

"Нямам представа как и откъде се е получило това недоразумение, но предполагам, че е възможно тъй като бях споделял с местни журналисти, че размерът и хронологическият обхват на нашия обект е съпоставим с некрополи толкова големи и значими като Вергина, където гръцките колеги предполагат за една от гробниците, че е на Филип Македонски”, посочи Михайлов, цитиран от Агенция "Фокус".

Археологът уточни, че обектът, който той и екипът му са открили, е изключително интересен, много голям и много сложен, в хронологически диапазон с много продължително използване. Михайлов бе категоричен, че гробница на Филип Македонски няма и не е възможно да има.

Обекти от подобен размер се случват веднъж в живота и то не на всеки археолог. Това е изключително сложен и тежък за проучване некропол с трупоизгаряне. Били са градени съоръжения от няколко вида, има правоъгълни съоръжения, има и кръгли съоръжения.

Трупоизгарянето е извън рамките на гробното съоръжение и до момента не е открита площадка за кремации. По хронологически диапазон до момента това, с се което разполага, са материали от края на 9 век преди Христа до началото на 4 век преди Христа.

"Т.е. имаме една продължителност на използването от около пет века. Като размер на гробни съоръжения имаме над 300 метра гробни съоръжения, изключително странни и мащабни. Гробните структури вървят една след друга като наниз на огърлица и представляват непрекъснати редици от гробове”, каза още археологът.

Водещи

Най-четени