Подадени са 159 сигнала за деца, въвлечени в родителски конфликти 11.11 | 17:39

Въпреки усилията на институциите едва 40 от тези случаи са успешно приключени

От Елица Елефтерова

За първите 9 месеца на тази година са постъпили 159 сигнала в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), свързани с деца, въвлечени в родителски конфликти. По сигналите са образувани преписки. Това показва анализ, изготвен от агенцията и представен на кръгла маса по проблема.

От подадените сигнали 91 са от бащи, 52 – от майки, 11 – от баби или дядовци на деца, 5 – от юридически лица. Въпреки усилията на институциите, едва 40 от тези случаи са успешно приключени след постигнато споразумение между родителите или предприети мерки за закрила на децата в семейна среда, става ясно от данните на агенцията.

В повечето случаи са налице няколко проблема едновременно – като нарушен режим на лични отношения с детето, обвинения за неполагане на адекватни грижи или отглеждане в рискова среда от другия родител, упражнявано насилие над детето от страна на другия родител, недоволство от работата на социалните работници.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева е съобщила, че работна група подготвя предложения за промени в нормативни актове и в съдържанието на социалния доклад, който се представя пред съд от дирекция "Социално подпомагане" по бракоразводни дела или по дела за упражняване на родителски права.

Участниците в дискусията са се обединили около необходимостта да се подобри координацията между институциите и комуникацията с правозащитните и правораздавателните органи.

Представители на родителските организации ще бъдат привлечени в работната група, която подготвя предложенията по тези въпроси, допълват от агенцията.

Водещи

Най-четени