Подаръци, подаръци - какво искат българите за Коледа? 24.12 | 15:45

Кученце, автомобил, екскурзия - най-желани за Коледа

От Ралица Стоянова

Още една година неусетно се изтърколи и ето, че Коледа чука на вратата. А какво е Коледа, ако няма подаръци - поредната дата в календара. Особено в детска възраст подаръците са най-хубавият коледен момент - а е известно, че човек трудно излиза от детския период.

Изборът на подарък обаче е трудно нещо, особено ако сте го правили десетки пъти. Идеите свършват, а подаръците на Коледа са и своеобразна изненада - не върви да попитате любимия човек какво иска, трябва сами да се досетите. Във ваша помощ екипът на econ.bg направи проучване* кои са най-желаните подаръци за Коледа тази година, като под внимание са взети желанията предимно на дамите.

Домашен любимец (куче)

38% от запитаните искат да получат от Дядо Коледа малко, сладко кутре. Естествено, нежният пол има по-голямо предпочитание към живите плюшени играчки, но и мъжете не биха отказали да си имат верен приятел, който да ги посреща вечер на вратата с лай и може би по-важно - да спира да лае, когато му отворят вратата след като се е разходил навън. Сред най-предпочитаните породи са френският булдог и шарпеят - и двете струват около 400 лева.

Автомобил

Не, не мачбокс - истински. Nissan Micra, Renaut Twingo, Peugeot 206, Fiat Punto и Smart - желанията на 37% от дамите са насочени главно към тези автомобили. В зависимост от това дали са втора употреба или нови, цената им варира от около 1000 до около 23 хил. лева.

Екскурзия

У нас или в чужбина - важното е да я има. Ако сте по-заможни, помислете за екзотични дестинации като Бразилия например - ще ви излезе около 2200 - 2230 евро за десет дни. У нас спа уикенд е между 80 и 500 лева в зависимост от дестинацията и датите. А 35% от запитаните си мечтаят да отидат някъде за Коледа и Нова година.

Техника

Компютър, смартфон, таблет, лаптоп, фотоапарат - все така актуални подаръци. Смартфон искат 25% от мъжете и 20% от дамите. "Умните" телефони струват между 500 и 1900 лева в зависимост от модела. Традиционните технологични подаръци като фотоапарат (от 200 лева до 1400 за непрофесионален и полупрофесионален) или пък лаптоп (от 600 до около 2500 лева) са посочени като най-желани от мъжете. Силният пол би се зарадвал и на нетбук, който струва средно 800 лева.

Бижута

Оказва се, че само 10% от анкетираните искат бляскави дрънкулки. По отношение на този подарък ценовият диапазон е много широк, а изборът е голям. Още по-голям става, стига да имате достатъчно средства.

Пари

Даването на пари в брой все още си остава нелош начин да се измъкнете от грижата "подаръци". Само 6% от запитаните обаче предпочитат такъв "подарък". Но пък според сумата, която има в плика, може и да се окаже, че доста повече хора ще предпочетат Дядо Коледа да ги зарадва така.

Сред останалите желани коледни подаръци попадат парфюм (от около 50 до 200 лева) билети за концерт на легендарната американска рок група Red Hot Chili Peppers, която ще свири у нас на 1 септември догодина (вече са пуснати в продажба на цени от 70 до 150 лева), китара (от 200 до около 9000 лева), скок с парашут (300 лева за един човек) и други.

Според проучване на Visa Европа потребителите на Стария континент обаче съвсем не възнамеряват да купуват най-желаните от анкетата подаръци. Вместо това се натъкваме на далеч по-обикновени подаръци - дрехи ще купят 29% от клиентите на картовия оператор, играчки (23%), козметика (18%) и книги (9%).

_________________________________

* Сборът на процентите е по-голям от 100, защото някои от запитваните са дали повече от един отговор.

Водещи

Най-четени