Подгониха велосипедистите за фарове и звънци 13.06 | 20:23

Глобата за каране без звънец или фар е до 50 лева

От Андриян Георгиев

КАТ започна в София масирани проверки на велосипедистите за звънци и фарове. Причината за акцията били 19-те катастрофи с участието на велосипедисти в София от началото на годината.

Проверява се преди всичко за изправността на велосипедите, дали имат спирачки, дали са оборудвани със звънец, светлоотразителни елементи на каплите.

Глобата за каране без звънец или фар е до 50 лева.

Според колоездачите, които бяха спирани за проверка от КАТ, звънчетата и светлините няма да направят колелата по-безопасни за каране.

София е сред европейските столици с най-интензивен автомобилен трафик и най-малко хора, които ходят на работа с колело. За разлика от някои от най-богатите европейски страни, където над 50% от хората в градовете се придвижва до работните си места с велосипеди. Така обаче е в страните, където велосипедистите са господари на пътя, пише bTV.

В България след внасянето на проектозакон, според който няма да може да се излиза на пътя с велосипед без светлоотразителна жилетка, карането на колело става все по-сложно занимание, натоварено с все повече изисквания.

Водещи

Най-четени