Подготовката за председателството ни на Съвета на ЕС трябвало да започне възможно най-рано 14.09 | 10:07

Това е мнението на премиера

От Кремена Бедерева

Подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС трябва да започне възможно най-рано, макар да се вижда далече в бъдещето - втората половина на 2018 г. Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето пред депутатите на развитието на основните за страната ни теми и досиета по време на Датското председателство на ЕС и приоритетите на България по време на Кипърското председателство, информира БТА.

Борисов отбеляза, че през първите шест месеца на годината са се водили интензивни преговори по ключови въпроси, като основният акцент е бил върху Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. В хода на преговорния процес България постигна напредък по два важни приоритета - отделяне на кохезионната политика в отделен подраздел на Многогодишната финансова рамка и включване на текст за продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва, заяви премиерът.

Борисов открои четири основни теми през Кипърското председателство през втората половина на 2012 г. По думите му така формулираните приоритети изцяло съответстват и на поставените от България цели.

Сред тях Борисов посочи справяне с несигурността и нестабилността, причинени от финансовата криза, подобряване на рамката за икономическо управление, засилване на бюджетния контрол.

Водещи

Най-четени