Подкупи по 5000 евро на калпак в Общинския съвет на Созопол за скандалната подпорна стена при Алепу 06.06 | 11:30

Бившият областен управител на Бургас и ексобщински съветник в Созопол Константин Гребенаров направи скандални разкрития за строежа на пясъка

От iNews.bg

Бившият областен управител на Бургас и ексобщински съветник в Созопол Константин Гребенаров направи скандални разкрития за стрежа при Алепу. Пред камерата на предаването "Тази събота" по bTV той обясни, че през 2008 година са предлагали по 5 хил. евро на общински съветници, за да гласуват Общината да продаде земята край Шофьорския плаж.

Припомняме, че Гребенаров бе част от местния парламент в периода 2007-2009 г., след което стана губернатор на Бургас. Той е един от най-големите противници на бившия кмет Панайот Рейзи.

По думите му са идвали емисари, които са предлагали тази голяма сума.

Върховната административна прокуратура започна проверка изграждан ли е ваканционен комплекс при укрепването на свлачището при Алепу. През 2005 г. община Созопол се включва в дружество "Алепу вилидж", като апортира в капитала му 29 декара "изоставени ниви" на брега на морето.

Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. След три години Общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия.

Според Гребенаров вероятно някои от съветниците са взели парите: "Имаше 8-9 човека, които бяхме против тогавашния кмет Рейзи и продаването на земята, казахме, че няма да гласуваме, когато влязохме, 4-ма се оказахме против, 12 гласуваха "за", поясни той. Това са били, освен него, Христо Бардуков, Росен Деспов, Димитър Желев.

Първоначално намеренията бяха много добри, Общината участва със земя, на която ще се построи туристически комплекс, който администрацията ще има част и ще печели средства, обясни още Гребенаров.

Строежът започна миналата зима. След обществено недоволство премиерът Бойко Борисов разпореди проверка. Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха, но за кратко.

Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа: първо се укрепва брегът, после ще се изгражда комплексът. 

Водещи

Най-четени