Подновиха делото за проповядване на радикален ислям срещу Муса и имамите 18.10 | 10:37

Адвокатите искат нова експертиза, направена от ислямски теолог

От iNews.bg

Апелативният съд в Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12-те имами, обвинени в престъпление срещу мира. По това дело Муса вече е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховния касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати, предаде БГНЕС.

Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на Върховния касационен съд (ВКС), в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.

1791876

Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е защитничката по много знакови дела - Ина Лулчева. Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главното Мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Водещи

Най-четени