Подобрения в графика на БДЖ обещават от дружеството 12.10 | 16:23

Следващата седмица се очаква среща на кредиторите

От Филипа Тодева

С новия график на БДЖ се подобряват връзките, увеличават се спирките и броят на вагоните в съставите на влаковете. Това увери Християн Кръстев, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ” ЕАД.

"Новият график за движение на влаковете вече е съгласуван с общините. Първото и най-важно нещо, от което сме се ръководили при неговото изготвяне, е необходимостта на хората по места. Подобрени са връзките между влаковете, увеличена е тяхната честота, както и броят на спирките. Предвидили сме възобновяване на някои от влаковете в участъците Русе - Стара Загора, София - Лакатник, София - Пловдив, София - Драгоман и др. Увеличен е и броят на вагоните в съставите на влаковете. По този начин се надяваме да подобрим услугата за превоз на пътници”, каза Кръстев.

Зимната подготовка на влаковете на БДЖ е започната още от септември. "Влаковете и вагоните се оборудват с необходимите ел. предпазители, нагреватели, осветление, отопление. Тече и зимната подготовка на локомотивите и персонала. Така че на темата подготовка за зимния сезон, бих могъл да кажа, че сме напълно готови”, заяви Кръстев.

Той добави, че се очаква потвърждение за среща с кредиторите на БДЖ през следващата седмица.

"През последните години отношенията с банките кредитори са били изключително влошени. От месец март диалогът с тях е възстановен и преговорите са в доста напреднал етап", уточни Кръстев.

"При встъпването си в длъжност, заварих холдинга в недобро състояние. На първо място той беше изпразнен от съдържание като дейност. От тук течеше само един финансов поток и нищо повече. В момента има нова структура, така че холдингът да може оптимално и по най-добър начин да управлява двете си дружества - Пътнически и Товарни превози”, каза Кръстев, предаде агенция "Фокус".

По думите му е възможно дори БДЖ да излезе на печалба. "Подкрепям твърдението на министър Данаил Папазов, че това е възможно. Оптимален стимул да мисля така ми дава фактът, че само в рамките на последните два месеца, увеличихме товарите с около 30% и те продължават да се повишават като привличаме нови клиенти и водим преговори за подписване на нови договори. Оттам ще дойдат приходи. Подобряването на услугата за превоз на пътници чрез пускането на новия график за движение на влаковете също ще даде отражение върху нашата дейност”, добави Кръстев.

Водещи

Най-четени