Подписали за Ботев и Димов зад гърба на Райков 21.06 | 20:07

Зам.-министърката тихомълком решила да махне „Майце си“ и „Тютюн“

От Десислава Маданска

Подписването на наредбата за промяна на учебното съдържание по български език и литература е станало не само тихомълком, но и в грубо нарушение на изрична заповед на служебния премиер Марин Райков. Това се посочва в позиция, разпространена до медиите, от говорителя на служебния министър-председател и министър на външните работи Марин Райков.

Със специална своя заповед, той наредил старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети.

"Целта беше в две посоки - уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и увеличаване на патриотичното съдържание", се посочва в съобщението.

Проведена е специална среща с ръководството на БАН, защото Райков бил убеден, че в този процес трябва да участва научната общност, която не бива да бъде изолирана от дебата за образованието на децата. Райков настоявал за съставяне на специални комисии.

"Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната заповед на министър-председателя, който изрично разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание", се казва в писмото.

Водещи