Подписват проекти за развитието на природни и исторически атракции 23.11 | 07:17

Кметове на 29 общини ще получат безвъзмездна финансова помощ от 100 млн. лв.

От Деляна Петкова

Кметове на 29 общини ще получат безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 100 млн. лева. Тези пари се предоставят по схемата "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Одобрени за финансиране са общо 46 проектни предложения на обща стойност 162 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска от Европейския фонд за регионално развитие. По предстоящите за подписване 29 договора тя възлиза на 100 млн. лева.

Останалите 17 договора ще бъдат подписани, след като предоставят още документация, допълват от МРРБ.

Средствата отиват за развитие на комплексен туристически продукт на територията на одобрените общини.

Сред мерките например са планове за консервация, експониране, опазване, оборудване, въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация. Финансиране се отпуска и за развитие на атракции - туристически пътеки и пътеки на здравето, маршрути за катерене, езда и колоездене, места за пикник, указателни табели, посетителски информационни центрове.

Допустимо е и облагородяване на района на атракциите - изграждане на инфраструктура, детски площадки, съоръжения за отдих и спорт, достъп за хора с увреждания и т.н. 

Официалното подписване на договорите е днес (23 ноември) в присъствието на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и на ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова.

Водещи