Подсигуряват новата учебна година с 20 млн. лв. за книжки 12.09 | 15:54

Борят комуникативните проблеми при децата с логопеди

От Цанка Донкова

Над 20 млн. лв. е отделило образователното министерство за учебници и учебни помагала. Това заяви просветният министър Анелия Клисарова. Тя добави, че на пазара вече могат да бъдат закупени и новите бележници и ученически карти. Те струват съответно 0,17 лв. и 0,03 лв.

Клисарова бе категорична, че всички учебни и детски заведения в страната са получили необходимите пособия.

По думите й от 2614-те държавните и частни училища в страната само 77 не са готови да посрещнат своите ученици. Причината е, че в тях ремонтните дейности ще продължат и след 16 септември.

"Това не означава, че децата няма да влязат в учебните стаи", посочи Клисарова.

Министърът обаче допълни, че ако в сградите няма готови, ремонтирани стаи, може да се наложи някои деца да отидат в съседни училища или детски градини.

Клисарова заяви, че съдбата на защитените училища, намиращи се в труднодостъпни райони, ще се решава през октомври. Тя обясни, че към 127-те действащи в момента ще бъдат прибавени и нови 23 школа.

Относно маломерните паралелки министърът заяви, че в момента за съществуването им се издава специални разрешителни. По думите й, обаче, в бъдеще може да се направят законови промени, които да позволят паралелките да включват между 12 и 28 ученика.

Министърът заяви още, че в по-голямата част от училищата са отстранени проблемите, свързани с безопасността на децата. Сред премахнатите нередности са необезопасени фасади и шахти в дворовете, опасни дървета и проблемни външни ел. съоръжения.

Към този момент общият брой на записаните ученици за новата учебна година е 755 674, като 63 596 от тях са първокласници.

Към техния брой вероятно ще попаднат и децата на бежанците. Министърът уточни, че 130 деца не са обхванати от интеграционните центрове. Ще се провери и броя на децата, които са в бежанските лагери. За тях ведомството е осигурило сграда, където те да се обучават и в продължение на 6 месеца да учат български език.

През тази година децата ще бъдат обучавани от 127 125 учители. Според Клисарова разпределението им в страната е балансирано. Недостиг имало обаче на учители по английски език в малките населени места.

Министърът каза още, че ще се работи за увеличаването на броя на логопедите и специалистите в училищата, които да се заемат основно с децата, които имат проблеми с комуникацията.

Клисарова припомни и тревожната тенденция за застаряването на преподавателите. По думите й броят на учителите до 29 години е едва 3%, като се очаква в следващите 10 години всеки втори педагог да се пенсионира.

По този повод от министерството предлагат да се увеличи държавната поръчка за тази специалност. Също се обмисля задължителният стаж в пети курс да се заплаща от учебните заведения.

Водещи

Най-четени