Подслушванията вече са вън от МВР 11.07 | 13:35

Контролират прилагането на СРС-та чрез бюджета

От Десислава Маданска

Нова Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще бъде създадена към Министерския съвет и ще извършва подслушването и проследяването. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

Измененията предвиждат Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да бъде извадена от МВР и да се обособи в отделната структура към правителството.

Председателят на агенцията ще се определя от правителството по предложение на премиера. Предвижда се мандатът му да е четири години, допълва БТА.

Депутатите приеха и въвеждането на механизъм за контрол на прилагането на СРС чрез бюджета. Народните представители решиха още прилагането на специални разузнавателни средства от ДАТО за всеки конкретен случай да се осигурява финансово от органа, който е заявил искане за тяхното използване. Възстановява се Националното бюро за контрол на СРС като независим контрол над цялата дейност по прилагането на специални разузнавателни средства. Бюрото ще се състои от петима членове, които ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат пет години. Данните, в резултат на използване на СРС, отпадат от списък на категориите информация, подлежащи на държавна тайна.

Прието беше още разрешение за ползване на СРС да се иска от съответния окръжен съд, а не от произволен. Освен това при произнасянето си съдът може да поиска от заявителя, желаещ да ползва такъв метод, да му бъдат предоставени всички материали, които имат отношение към искането.  

Водещи

Най-четени