Пожарникарски протест тази събота 09.10 | 16:50

Огнеборците излизат на улицата срещу закриването на пожарни служби

От iNews.bg

Огнеборците излизат на протест в София тази събота, 14 октомври. Това реши Националният съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец” към КНСБ. Шествието ще започне от градинката "Свети Седмочисленици” до МВР и ще продължи към Министерството на финансите.

Пожарникарите и спасителите ще протестират срещу неадекватните политики, прилагани от политическото ръководство на МВР, водещи до закриване на районни и участъкови служби за пожарна безопасност. В центъра на тяхното недоволство са замразените доходи на служителите в МВР, минималният ръст в бюджета на ведомството за 2018 година, както и недостатъчното финансиране на двете дирекции - "Пожарна безопасност и защита на населението” и "Национална система 112” за следващата година.

Часът на протеста ще бъде уточнен допълнително.

Междувременно днес, в сградата на КТ "Подкрепа" заседаваха двата стачни комитета на национално представителните синдикати. Участниците в срещата се обединиха около неотложни мерки за протест срещу някои работодателски организации и техните лидери, които си позволяват публично да обиждат работниците и да атакуват техни изконни права като допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т. нар. клас прослужено време).

Двете национални организации категорично заявиха мнението си, че трябва да се защитят исканията за ръст на заплатите в бюджетната сфера в хора на бюджетната процедура за 2018 година. Мястото и деня на конкретните действия ще бъдат уточнени допълнително през седмицата.

Водещи

Най-четени