Пожарът в Рила е локализиран. Гасенето продължава 26.07 | 14:50

Мястото на пожара е много трудно достъпно. Дотам се стига за час и половина само с високопроходима техника, което създава редица проблеми.

От iNews.bg

Пожарът в Рила е локализиран. Работата на терен продължи през цялата нощ. Огънят пламна в борова гора в труднодостъпна местност край Сапарева баня.

През цялата нощ дежурни служители от Горско стопанство Дупница и противопожарната служба в Кюстендил останаха на мястото на пожара, за да следят за евентуално разпалване.

"Вътре има огнища, които още горят, но ние сме изпратили екипи от съседни стопанства, които се надяваме в днешния ден да потушим окончателно пожара, но обстановката, както наблюдаваме, не е много благоприятна с този вятър, но се надявам да се справим със ситуацията”, каза Атанас Диманков, директор на ДГС Дупница.

Мястото на пожара е много трудно достъпно. Дотам се стига за час и половина само с високопроходима техника, което създава редица проблеми.

"Има остър недостиг на вода за гасене на пожара, защото само високопроходими автомобили могат да достигнат до мястото, което е високо в планината и изключително труднодостъпно. Направили сме необходимата организация за осигуряване на вода за гасене и на питейна вода и на доброволците”, заяви Калин Гелев, кмет на община Сапарева баня.

Пожарът е низов и благодарение на това около 50 служители късно снощи са успели да го ограничат.

"Изключително ефективни се оказаха машините за пръскане на лозя. Тези 18-20-литрови, които хвърляйки пръст върху периферията и овлажнявайки пръста, много по-лесно се ограничава пожарът. Една немалка част от доброволците имаха желание да влизат в ядрото на пожара, което е забранено, но успяха да ги убедят и обхождаха по периферията всички доброволци, да не влизат в ядрото на пожара”, каза Калин Гелев.

Днес екип от следователи се качиха към мястото на пожара, те ще трябва да установят какви са причините за него и има ли виновни за избухването му.

Водещи

Най-четени