Пожарът в Централния Балкан е засегнал 600 дка 29.11 | 10:51

Заради силния вятър е обхванал и част от резервата Стенето

От Филипа Тодева

Пожарът, който вчера възникна на територията на Национален парк "Централен Балкан" при Троян, е обхванал площ около 550-600 декара.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Горят шума, сухи клони, сухи дънери и дървета.

Фронтът на пожара е в посока югозапад. Поради силния вятър вчера пожарът се е разраснал бързо и е навлязъл на територията на резерват Стенето.

Вечерта силата на стихията е намаляла, но проблем представляват сухите дънери, които при горенето се счупват и се търкалят по склона, като запалват нови площи. До настъпването на нощта служители на парка са успели да ограничат част от огъня.

Характерът на терена не позволява достъп на коли до огнищата на пожара, на мястото няма и мобилна връзка. Гасенето продължава от рано тази сутрин.. Огънят «слиза» надолу от билото ,вследствие на умерено силния вятър.

Служители от парковия участък в Троян съвместно с община Черни Осъм и Държавно Горско стопанство, сформират противопожарни групи, които да се включат в гасенето.

Уведомени за съдействие са Областната управа в Ловеч, община Троян, Районна служба "Пожарна безопасност и спасяване" - град Троян.

 

iNews припомня: Пожарът на територията на Национален парк "Централен Балкан" се разрази вчера, сигналът е получен малко след 12,00 часа от очевидец в района.

Съобщава се за много голям фронт и множество огнища, поради което Дирекцията на Национален парк Централен Балкан сезира Районната прокуратура в Троян за евентуален умишлен палеж.

Най-четени