Пожарът на сметището в Шишманци затруднява движението по АМ Тракия, от РИОСВ успокояват 13.08 | 11:15

Показанията от замерванията край завода за отпадъци са в т. нар. "зелен спектър“ и не будят безпокойство

От iNews.bg

Димът от големия и опасен пожар край сметището в Шишманци затрудни днес движението по АМ Тракия и околни трасета. Във връзка с огнената стихия, която лумна вчера от РИОСВ-Пловдив изнесоха следната информация в опит да уталожат напрежението сред жителите на околните населени места:

"Екип от представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС следят качеството на въздуха след разразилия се пожар на обект "Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ" в с. Шишманци, общ. Раковски. Мониторингът и анализът на резултатите показват, че няма превишения на нормите. Показанията са в т. нар. "зелен спектър" и не будят безпокойство.

Експертите извършваха замервания в най-близките населени места с мобилен апарат Gasmet. Проследени бяха стойностите на 26 показателя, а именно: азотни и серни оксиди, въглероден диоксид, въглероден оксид, метан, амоняк, хлороводород, толуен, формалдехид, флуороводород, фенол, метилмеркаптан, флоран, стирен, пропан, хлороформ, фозген, бензен, серовъглерод, циановодород и други. Експертите периодично следяха движението на въздушните маси и дима и позиционираха техниката според него, за да следят показателите на въздуха в близките села Шишманци и Болярино".

Повече подробности ще бъдат дадени на пресконференция по-късно днес.

Водещи