Пожарът над Рилския манастир се разраства 25.07 | 09:51

Хеликоптери се включиха в гасенето тази сутрин, има готовност за мобилизиране на още войници

От Кристиан Костурков

Пожарът, който пламна в четвъртък вечерта в района над Рилския манастир, продължава да се разраства и горящите площи са се увеличили три пъти. В момента огънят вече е обхванал 150 декара. Освен пожарните екипи, в гасенето са се включили няколко групи доброволци от различни места, а също и военни. В 7:30 ч. тази сутрин към тях са се присъединили и 2 хеликоптера от авиобаза "Коново", съобщи БГНЕС. Те пълнят вода от преливника на ВЕЦ "Рила” и я изливат върху пламъците, а курсът им отнема около 10 минути.

От снощи на място е пристигнал и министърът на отбраната Николай Ненчев. Според думите му има готовност при нужда в гасенето да се включат още военни, съобщи "Фокус”.  

Овладяването и гасенето на пожара е много трудно, тъй като то е в много трудно достъпна местност. Поради тази причина борбата с огъня може да се осъществява само ръчно и чрез използване на хеликоптерите по въздух, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Той изрази надежда, че днес стихията ще бъде овладяна. Ако това не се случи, гасенето утре ще бъде много по-сложно.

Водещи

Най-четени