Познавачка на гъбите се отрови със зелена мухоморка 29.09 | 18:15

Смъртоносната гъба често се бърка с печурка и гълъбка

От Теодора Кокаланова

Жена от Стара Загора е починала от отравяне с гъбата зелена мухоморка. Това съобщи доц. д-р Янко Илиев, началник на клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 73-годишната жена е била гъбарка от дълги години. 

По думите на д-р Илиев случаи на тежко отравяне с гъби отдавна не е имало в токсикологията. "На лечение постъпват много пациенти, но с леки отравяния. Те много често се лекуват за стомашни проблеми по други клинични пътеки, основно в частни болници в града, които по този начин набират пациенти за гастроентерологичните си отделения", отбеляза доц. Илиев.

Според Илиев след новината, че кардиологичните болници точат здравната каса, едва ли е учудващо, че и профилирани в други медицински области болници, отделения и клиники правят същото. От токсикологията призовават хората да бъдат особено внимателни при събирането на гъби, още повече, че заради честите валежи те са в изобилие у нас.

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е смятана за най-отровната гъба в природата, предаде БТА. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби, тъй като все още не е открит антидот.

Зелената мухоморка, често бъркана с печурка и гълъбка, съдържа смъртоносния токсин алфа-аманитин. Най-засегнатите органи при отравяне са черният дроб и бъбреците. Симптомите се появяват след 6-24 часа, след като вече са настъпили необратимите увреждания на организма. Смъртността, напомнят медиците, е от 50 до 90%. 

 

 

Водещи

Най-четени