Показаха новата възпоменателна монета "Косе Босе" 09.09 | 16:08

Новата монета е първата от серията "Български народни приказки"

От Ивелина Георгиева

От 12 септември 2011 година Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване "Косе Босе" от серията "Български народни приказки". Тя ще се продава на касите на БНБ за 50 лева с ДДС.

Тази монета има за цел да събуди опознавателен и колекционерски интерес сред подрастващите чрез подбрана тема от приказките.

Поводът монетата да се пусне сега е първият учебен ден, заяви подуправителят на БНБ Калин Христов.

"Ние искаме да насърчим децата да колекционират монети", коментира Христов.

Монетата "Косе Босе" е първата, която влиза в обращение от серията "Български народни приказки", посочи още Христов. От БНБ смятат, че възпитанието на децата в морални ценности и норми може да бъде осъществено и чрез събирането на монети, посветени на теми, свързани с хубавите и обичани български народни приказки.

Номиналната стойност на "Косе Босе" е 5 лева. Монетата е сребърна с нанесено оцветяване. Годината на емисия на монетата е 2011. Качеството ѝ е мат-гланц, висше.

"Косе Босе" тежи 23.33 грама и е с диаметър 38.61 мм. Монетата е с тираж 6 000 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879", изписана върху лентата. На гърба на монетата има цветно композиционно решение на приказката "Косе Босе"

Автор на художествения проект е Васил Попов.

Водещи

Най-четени