Показват безплатно тефтерчето на Левски (СНИМКИ) 16.07 | 10:18

Реликвата ще може да се види само до 14:00 ч. днес в Националната библиотека

От iNews.bg

Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му.

В тази връзка Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий” кани жителите и гостите на столицата на специалните събития, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. От 9 до 14 часа в днес вратите на библиотеката ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство.

В Централното фоайе ще бъде експонирано оригиналното Тефтерче на Апостола на свободата. Посетителите ще имат възможност да се запознаете и с неговата дигитална версия, както и да се сдобиете с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст (КК "Труд”). Очаква се акад. Антон Дончев да бъде гост на мероприятието и да представи книгата на Захарий Стоянов "Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация "Трейс за хората”).

Всички посетители ще могат да разгледат изложбата "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ "Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на Националната библиотека. След няколкомесечна обиколка в страната там се завръща и пътуващата експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Събитията в Националната библиотека са част от официалната програма за честванията на паметната дата и се провеждат под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България.

Водещи

Най-четени