Показват софтуерните системи за обработка на изборните резултати 16.10 | 11:15

Станев посочи, че вече използват и камера-скенери.

От iNews.bg

"Информационно обслужване" представи софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители на 27 октомври.

"Изборният кодекс определя "Информационно обслужване" като дружеството, на което Централната избирателна комисия (ЦИК) възлага компютърната обработка на данните от гласуването. Заявиха желание за участие основно представителите да медиите. Само една коалиция е заявила, чрез свой представител, който е в залата, да участва", заяви в началото председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Александър Станев представи целия процес по обработка на данните от гласуването. "Първо правим база данни, в нея са включени секции, местоположение, членове на СИК. Изграждаме комуникационната свързаност. В изборната вечер трябва да изчетем данните от машините за гласуване, които се публикуват онлайн", обясни Станев.

В РИК въвеждаме данните от секционните протоколи. Всички числа, които се обработват се въвеждат още веднъж в ЦИК. Също така в РИК сканираме секционните протоколи и ги подписваме електронно, преди да бъдат публикувани. Отворените данни дават възможност на всеки да изчисли резултатите за разпределение на мандатите. Работата ни приключва с издаване на бюлетин с резултатите от изборите, каза още той.

Станев посочи, че вече използват и камера-скенери. По думите му те ускоряват процеса на работа при сканирането. "Към тези камера-скенери се оставят и стандартните скенери. Често получаваме протоколи, по които е драскано, мачкано. Предвидили сме повишаване на броя на персонала, за да може процесите на изчисляване да бъдат ускорени", добави още Станев.

Водещи

Най-четени