Поклон пред жертвите на комунизма 01.02 | 16:35

1 февруари 1945 година е "черна" дата, заяви вицепрезидентът

От Филипа Тодева

Десетки граждани и политици се поклониха пред паметта на жертвите на комунизма. Сред тях бе и вицепрезидентът Маргарита Попова, която заяви, че една от злините на комунистическия режим е, че беше прекъсната националната история и националната памет.

Вицепрезидентът определи датата 1 февруари 1945 г. като "черна” в историята на Европа и в световната история и припомни, че тогава е била избита голяма част от елита на българската нация.

Няма как да искаме да се възцари чувство за справедливост, докато "всички, без лицемерие” не признаем и не споделим общи ценности, подчерта вицепрезидентът.

Според нея, "единствената, голямата ценност, е човекът и неговата свобода, но те не бяха в регламента на живота, който живяхме до 1989 г. Затова трябва да помним и да припомняме, да пазим и да знаем. Никой няма право да преиначава историята и да я пренаписва”, каза още Маргарита Попова.

На церемонията пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим бяха президентът (1990-1997 г.) Желю Желев, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, народни представители.

Водещи

Най-четени