Полетите на "Бистришките тигри" отиват при главния прокурор 12.06 | 18:00

Венцислав Лаков няма представа защо Борисов го съди

От Ивелина Георгиева

За случая с полетите на "Бистришките тигри" ще бъде сезиран главният прокурор. Това обяви депутатът от "Атака" и председател на временната анкетна комисия, която проверява полетите на Авиоотряд 28, Венцислав Лаков след първото заседание на комисията, предаде БТА.

Лаков изброи няколко нарушения по случая с "Бистришите тигри" и акцентира, че правителственият авиоотряд е возил хора, които нямат право да ползват този самолет.

Освен това заявката за полета на "тигрите" е направена на 1 август 2012 г., след самия полет, който е бил на 28 юли 2012 г.

Председателят на комисията посочи още, че полетът е извършен, без да са ясни пътниците на борда.

Работа на прокуратурата е да установи дали това са нарушения, дали има престъпление, коментира Венцислав Лаков и допълни, че, ако излязат нови факти за нарушения и неспазване на законите, комисията и той като неин председател отново ще сезират главния прокурор.

На първото си заседание комисията реши още, че ще изпрати писма с искане за информация до различни институции, сред които Министерският съвет, НСО, Авиоотряд 28, Министерството на отбраната, МВнР, МВР и други.

В писмата си депутатите ще питат за списъка на пътниците, които са превозвани, какви хора са се возили, списък на екипажите, както и колко са стрували тези полети.

По думите на Лаков реалната цена за един летателен час на "Кугър" струва 5800 евро.

Той опроверга твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че така или иначе пилотите трябва да направят необходимия брой летателни часове, независимо дали хеликоптерът лети напразно, или превозва някого.

Атакистът обясни, че няма нищо тренировъчно в това да се превозва премиерът, а иначе летците имат подготовка от друго естество - например полети през нощта или гасене на пожари.

Венцислав Лаков каза, че не знае на какво основание Бойко Борисов ще води дело и срещу него, каквото намерение лидерът на ГЕРБ обяви по-рано днес.

"Не съм споменавал името му, това, че той се е припознал в някои реплики, свързани с ползването на военновъздушните сили като аеротаксита и на авиоотряда за развлекателни полети, си е негова работа", коментира депутатът от "Атака".

Според него Борисов цели да отклони общественото внимание от случая с Цветан Цветанов.

Лаков не оправда надеждите на Борисов, че ще получи чували с пари от заведеното срещу него и лидера на националистите Волен Сидеров дело от експремиера за по 50 000 лева за клевета и обида, защото самият той не разполага с такива пари.

Той поиска Борисов да каже откъде намира пари за завеждане на искове, при положение че не си е получил първата депутатска заплата.

Венцислав Лаков потвърди, че "Атака" иска да оглави комисията по корупция в парламента и за неин председател да бъде избран Волен Сидеров.

Водещи

Най-четени