Полигон "Змейово" не е замърсил въздуха в Стара Загора 20.05 | 13:56

Близостта на града до ТЕЦ "Марица-изток" и битовото отопление на градския транспорт на града са причинили запрашаването

От Ивелина Георгиева

Пет дни преди провеждането на референдум за полигон "Змейово" в района на Стара Загора, Министерството на отбраната и Министерството на околната среда и водите излязоха с обща позиция, че военният терен не е замърсител на въздуха в града.

Експерти на двете министерства представиха анализ на състоянието на въздуха в района, направен на база двете автоматични станции, които измерват качеството на въздуха в района на полигона.

Според този анализ полигонът не е източник на вредни вещества, които да влошат качеството на атмосферния въздух до нива над допустимите норми.

Досега няма факти, които да показват, че полигон "Змейово" в Стара Загора е замърсител на въздуха, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според военния министър въпросът за закриването на полигона има две страни формална и морална.

От формална гледна точка той е нужен на Българската армия, както и на изпитванията за нейните нужди, каза Тодор Тагарев. От морална гледна точка той посочи, че 40 000 военни и техните семейства служат в Стара Загора.

Тагарев поясни, че няма договори за утилизация на боеприпаси там и следователно в района на полигона не са извършвани утилизиране и унищожаване на боеприпаси.

Според анализа на МОСВ за периода 2008–2012 г. не са регистрирани превишения на допустимите норми на основните атмосферни замърсители като фини прахови частици, серен диоксид и азотен диоксид.

Станциите измерват и редица специфични атмосферни замърсители, които могат да се регистрират при взривове или утилизация на боеприпаси.

Това са наличието на хлороводород, хлор, циановодород и фосген. Въпреки това от МОСВ увериха, че измерените стойности на специфичните замърсители са ниски.

Нивата на замърсяване със серен и азотен диоксид в района на полигон "Змейово" не представляват проблем, успокои Ваня Георгиева от ИА "Околна среда и води".

От екоминистерството представиха данни за сравнение на нивата на замърсяване на въздуха в други населени места като Пловдив, София и Перник, в които основен проблем са фините прахови частици и азотен диоксид.

Според данните нивата на фините прахови частици и азотен оксид в района на "Змейово" и Стара Загора са по-ниски в сравнение с нивата на замърсяване на София, Пловдив и Перник.

Замърсяването на атмосферния въздух в Стара Загора от предишни години е много сериозно, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

Според него това замърсяване се дължи на близостта на Стара Загора с комплекс ТЕЦ "Марица-изток".

Като друга причина за замърсения въздух в Стара Загора Ваня Георгиева посочи битовото отопление и градския транспорт.

По думите на Попов отговорни за справянето с проблема са общинските власти.

Водещи

Най-четени