Политическите партии взаимно се обвиняват в купуване на гласове и забранена агитация 01.11 | 14:07

146 досъдебни производства са образувани по време на двата тура за местни избори

От iNews.bg

146 досъдебни производства са образувани на територията на цялата страна по време на провеждането на двата тура за местни избори 2015 г. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Данните са обработени към 11.00 ч. на 1 ноември 2015 г. За първия тур на изборите досъдебните производства бяха 101.

Осем лица са осъдени за престъпления срещу политическите права на гражданите. Образуваните преписки са 1845, а постановените откази – 1483.

В цялата страна политическите партии взаимно се обвиняват в купуване на гласове и забранена агитация.

В Плевен е подадена жалба срещу шеф на предизборен щаб от управляващата коалиция за агитация. 

На някои места в Благоевградска област изборният ден бе предшестван от ескалиращо напрежение. В Петрич седем партии заявиха, че не приемат резултатите от вота за общински съветници, но така и не внесоха жалба в ОИК.

В Белица преди дни бе пребит общински лидер на една от партиите в града. Жалба в полицията е подал и горски стражар, който твърди, че политически активист му е нанесъл побой. Прокуратурата е образувала досъдебни производства по двата случая. В Гърмен и Петрич имаше най-много жалби за нарушения при първия тур на изборите, сигнали за купуване на гласове бяха подадени и в полицията, но нито един не доведе до ефективни арести.

В ОИК в Генерал Тошево е депозирана жалба от една политическа сила, че в квартал "Пастир" жителка от общината тази сутрин е агитирала пред секцията и по къщите в полза на кандидата за кмет от конкурентната партия.

Председателят на общинската изберателна комисия в Павел баня Цанка Христова пък каза пред БНР, че е постъпил сигнал за купуване на ромски гласове в сладкарницата на село Манолово. От комисията са подали жалба до Районната прокуратура от жител на село Горно Сахране.

Младежът се оплакал, че в дома му го е посетил застъпник на един от кандидатите за кмет на общината и го е заплашил, че "ако гласува, ще му извади очите". От ОИК са отказали на партията, издигнала един от кандидатите за кмет на община Павел баня да увеличи броя на застъпниците, тъй като са регистрирали 20, колкото са и секциите в общината.

За организирано гласуване на избиратели в Добрич съобщи предизборния щаб на политическа сила от управляващата коалиция. Като доказателство разпространи и снимки за масово извозване на избиратели с бусове от друга управляваща партия. Сигналът за изборна търговия е подаден на 112 в ОИК Добрич и на дежурния прокурор.

От същата политическа сила вчера внесоха и сигнал в полицията в Плевен за мащабно купуване на гласове. Днес там тече балотаж между кандидатите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Сигналът е за купуване и продаване на гласове в селата Славяново, Буковлък, Търнене и Дисевица в полза на един от кандидатите, участващи в балотажа на местните избори в община Плевен.

Политическата сила, подала сигнала, е получила информация, че в деня за размисъл е имало среща между един от конкурентните кандидат-кметове с ромските босове на територията на община Плевен.  

 

Водещи

Най-четени