Политическите събития не са фатални за икономиката 16.05 | 11:13

Инвеститорите изчакват да видят какво ще стане, каза Емил Хърсев

От Ралица Стоянова

"Ситуацията, пред която е изправена България, вече влияе на икономическата стабилност на страната". Това каза финансистът Емил Хърсев, цитиран от агенция "Фокус".

Според него забавяне на сформирането на нов кабинет ще е отрицателно, но не и фатално за икономиката, защото няма такава зависимост между политика и стопанство.

Хърсев уточни, че едва ли има инвеститор, който да започне да работи по нов проект, преди да изчака и да разбере какво ще прави новото правителство и какво ще се случва. Това ще доведе най-малко до забавяне на новите инвестиции. На тази несигурност се дължи и ниското ниво на преки инвестиции в страната.

Икономиката не страда фатално от събитията, които се случват на улицата, заяви Хърсев. Той подкрепи думите си със статистиката от НСИ, според която БВП за първото тримесечие е нараснал с 0,4% спрямо същото тримесечие на предходната година и спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г.

Това е добре, защото повечето държави в ЕС в това време са били в стагнация.

Според икономиста увеличаването на безработицата не е по-високо от обичайното сезонно състояние през първото тримесечие на годината.

Евентуалното премахване на валутния борд е невъзможно и неправдоподобно, категоричен е Хърсев. 

Водещи

Най-четени