Политолог: В ГЕРБ не са напълно сигурни как да подходят, за да извлекат максимално много дивиденти 23.04 | 08:56

В момента има всякакви спекулации, особено като се има предвид мълчанието на втората политическа партия, отбеляза политологът

От iNews.bg

В ГЕРБ не са напълно сигурни как да подходят, за да извлекат максимално много дивиденти от сегашната ситуация, каза в интервю за БНР политологът Иван-Асен Иванов. "Да имат абсолютно всички оправдания, че са направили всичко възможно да съставят правителство и са дали, едва ли не, всичко от себе си."

"Не бих се учудил, ако внесат проектокабинета за гласуване в пленарна зала, макар че това е нестандартно, тъй като от двете основни партии, с които смятаха да водят разговори, те получиха категоричен отказ. Освен ако не разчитат на съвсем активно демонстриране на тяхното заявление за сформиране на кабинет, което да привлече вот евентуално и от партиите на статуквото", коментира Иванов, визирайки и хипотезата за оказван евроатлантически натиск.

В момента има всякакви спекулации, особено като се има предвид мълчанието на втората политическа партия, отбеляза политологът.

"Не съм фен на това, което ИТН са избрали като своя стратегия. /…/ Все пак формирането на правителство представлява формиране на най-публичната институционална форма на власт. /…/ Тази вече окултна почти тайнственост, сякаш не наблюдаваме формиране на правителство, а инициация в ложата на тайна организация - това не носи каквито и да било позитиви за ИТН."

Ако ИТН не успеят да съставят кабинет, третата политическа сила, която вземе мандата, не би имала висока легитимност да състави правителство, посочи Иван-Асен Иванов в предаването "Преди всички".

Единствената причина, която би предизвикала ИТН да направят кабинет сега, е желанието ГЕРБ да бъдат демонтирани от властта, подчерта Иванов.

"Не се знае в следващ парламент, с едни бързи избори, какво ще се формира вътре. Може да се случат нещата по такъв начин, че да имаме патриоти, изведнъж да нямаме ИМВ и тогава ситуацията се променя напълно, ако другите партии запазят гласовете си от сегашните избори."

"ГЕРБ определено са мобилизирани. Чуваме и заявките на Борисов. Ако гледаме на ГЕРБ без Борисов, разпадът на партията ще последва изключително бързо. Самата харизма на Борисов започва постепенно да ерозира", каза още в анализа си Иван-Асен Иванов.

Водещи

Най-четени