Политолог: Кабинетът „Близнашки“ подготви почвата за ГЕРБ 10.11 | 15:11

Правомощието на служебното правителство бе да осигури честни избори, смята Инджов

От Цанка Донкова

Служебният кабинет на Георги Близнашки вече е в историята, но те първа ще става ясно дали ще бъде поставен положителен или отрицателен знак на управлението на това правителство. Според политолога Иво Инджов този кабинет по-скоро е подготвял почвата за управлението на ГЕРБ.

"Бих характеризирал кабинета "Близнашки" с два термина – сив и кабинет, който се опита да подложи за следващото управление, доминирано от ГЕРБ", заяви той в ефира на БНР.

По думите на експерта още поставените задачи на правителството са били прекалено мащабни, макар че според Конституцията единственото правомощие на служебния кабинет е било да осигури честни избори. Задача, с която служебният кабинет като цяло се е справил, въпреки констатираните купувания на гласове, корпоративен вот и т.н.

"От тук нататък правителството се опита донякъде да изпълни заръките, дадени му от президента, само че остана горчивото усещане в публиката, че то подготвя почвата за следващото управление на ГЕРБ и със сериозните чистки, които се предприеха в държавната администрация, и с някои съмнителни действия в последния момент, например – обявяване на обществени поръчки в последните дни за 5 млн. лв. Не можеха ли да изчакат? Сега в общественото пространство битува подозрението, че те са били направени за "наши" фирми, аргументира се Инджов.

Той посочи и един от "гафовете" на служебния кабинет, а именно изработването на проект за стратегия за държавна сигурност и твърденията, зад които застана военният министър Шаламанов за опасността от хибридна война с Русия. "Това ни постави на границата между сериозен дипломатически скандал. Хибридна война нямаме с Русия, по-скоро имаме енергийна зависимост от Русия, както повечето европейски страни, ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия", посочи Инджов.

Той уточни още, че според него няма документи от служебното правителство, че България иска да се присъедини към Европейския банков надзор: Един изключително важен проблем с оглед на ситуацията в КТБ и невъзможността да се изплащат навреме вложенията на вложителите в тази банка.

По отношение на правосъдието и енергетиката, Инджов заяви, че е имало някакви идеи за реформа в правосъдието, които е трябваше да бъдат оставени за едно легитимно избрано правителство и от там нататък да бъдат подложени на широко обществено обсъждане.

"За енергетиката – аз лично нищо не разбрах от работата на Енергийния борд. Имаше идеи, които циркулираха в политическото пространство и преди да е консултиран Енергийният борд. Тези консултативни органи нямат правомощията на органи от изпълнителната власт. Тезите битуват в общественото пространство, споделят се от политиците и ако не се институционализират тези органи, те си остават една говорилня.

Според Инджов кабинетът на Близнашки ще остане в историята доста безлично. Той посочи още, че с предприетите "чистки" служебното правителство дори е провокирало Бойко Борисов да се обяви против тях, за да не остане усещането в обществеността, че промените са били в полза на ГЕРБ.

Политологът заяви, че очаква кабинетът на Борисов да се задържи около една година на власт, да приеме бюджета, да реши проблема с КТБ, да вземе окончателно решение за "Южен поток" и ако може - да подготви и местните избори. "Новото правителство е малко като орел рак и щука. Съставено по формулата 2 + 2. Имаме нова четворна коалиция за разлика от предишната тройна.Много негласували на последните избори, недостатъчна легитимност много проблеми, които ще започнат да гърмят като малки бомби, а по-късно като по-големи", смята политологът.

Водещи

Най-четени