Полицаи и протестиращи в София отново в кървав сблъсък 19.02 | 22:13

Осем са пострадалите след драматичния развой на демонстрацията

От Христина Рафаилова

Протестът в София срещу високите сметки за тока прерасна във война между полицията и демонстрантите.

Първоначално протестът започна мирно. Част от демонстрантите се отправиха към паметника "Левски", където се провеждаше церемонията в памет на Апостола.

Друга част от тях бяха пред парламента с факли, като част от тях носеха плакати с надписи "Атака".

Първият инцидент се случи пред паметника "Левски", когато някой изстреля сигнална ракета към полицаите. Други пък мятаха по служителите на реда пиратки.

Истинската война обаче се разигра на Орлов мост. Първоначално протестиращите се опитаха да стопират движението там.

След това обаче демонстрацията прерасна в кървави сблъсъци с органите на реда. Протестиращите мятаха камъни, буркани, бутилки и клони. Полицаите бяха замеряни дори и с кутии с боя. Един от служителите на МВР дори беше напръскан със спрей в лицето.

Полицията от своя страна започна да разпръсква тълпата със сила.

По паважа в района на Орлов мост лежаха окървавени и ранени демонстранти.

На мястото на драматичните събития се оказа и Андрей Слабаков, който помогна на един от пострадалите. След това режисьорът придружи ранените в "Пирогов"

"Защо сте срещу нас? Откажете се, не ви ли е срам, мен ме е срам - ние протестираме, вие ни биете! Защо?”, питаха протестиращите.

"В неделя ще сме десет пъти повече! Не можете да ни спрете, разберете! Бъдете с нас!, обръщаха се демонстрантите към полицията.

След това протестиращите бяха изблъскани от платното на кръстовището и се отправиха към НДК. Там потрошиха и една от патрулните коли.

Камъни и предмети бяха мятани и по витрините по булевард "Витоша".

Протестиращи стигнаха и до Руски паметник, където бяха разпръснати на по-малки групи.

Пострадалите от протеста са осем, но никой от тях няма тежки наранявания, съобщиха от "Пирогов". Андрей Слабаков заяви, че всички са били ранени от полицейски палки. Двама полицаи също са били ранени. 

Общо 11 души са отведени до момента в различни столични РПУ по време и непосредствено след протеста в столицата. Пострадали са и двама полицаи, като единият е бил откаран към болница, другият е бил прегледан на място. Нанесени са щети по един полицейски автомобил в района на НДК.

Във Варна протестиращите пък изпочупиха стъклата на "Енерго про".

Водещи

Най-четени