Полицаи с мегафони ще ни информират за земетресения* 24.05 | 17:04

Премиерът съобщи, че е разпоредено полицейските патрулки да съобщават за силни трусове, а директорът на Геофизичния институт получава кола със синя лампа

От Филипа Тодева

Полицейските патрулки ще разполагат с мегафони, с които ще информират населението в случаи на земетресения. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с директора на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев, предадоха БТА и Агенция "Фокус".

Стана ясно, че при трусове проф. Милошев има право да поиска ескорт до сградата на БАН от първия срещнат патрул. "Разпоредили сме - синя лампа да се осигури на Милошев, за да има кола със синя лампа", подчерта премиерът. Той добави, че вече е установен пряк телефон между Геофизичния институт и МВР.

"Само през последната нощ сме провели поне 15 разговора с проф. Милошев. Това, което зная аз, знаете и вие. По никакъв начин не бихме спестили нищо, което знаем. Това е природа и колкото сме по-единни и консолидирани, толкова по-добре ще можем да предпазим хората от последващи злополуки, които могат да им се случат”, посочи министър-председателят.

Директорът на института отново подчерта, че е невъзможно да се предскаже земетресение и призова хората да не се поддават на слухове. Той определи подобни твърдения като "спекулация с инстинкта за самосъхранение”.

Премиерът Борисов каза, че е поискал от геофизиците да му дадат 10 правила за поведение при земетресение, които да предпазят хората от злополуки.

Правилата:

1. Въпреки изненадата, опитайте се трезво да прецените ситуацията.

2. Отворете вратите към стълбището. Застанете под конструкция, предпазваща Ви от падащи предмети (каса на врата, маса, чин и др.), по-далече от прозорци, витрини и висящи предмети. Изчакайте люлеенето да спре.

3. След това максимално бързо излезте от сградата. Не използвайте асансьорите. Не предизвиквайте струпване на изходите.

4. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи Ви сгради и съоръжения (електропроводи, газопроводи и др.).

5. Не влизайте отново в сгради, преди да се убедите, че опасността е преминала.

6. На работното място – спазвайте правилата за евакуация. - У дома – изчакайте търпеливо информация от компетентни органи. - В автомобила – при първа възможност спрете на открито място. - В обществения транспорт – останете на място до отваряне на вратите.

7. Окажете първа помощ на пострадали около Вас.

8. Включете GSM радио и се информирайте за ситуацията. Следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията.

9. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил – това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката.

10. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове. Доверете се на официалната информация. Помнете, че все още предсказването на земетресения е невъзможно.

iNews припомня, че на 22 май силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля страната. Епицентърът бе в района на Перник, където са пострадали повече от половината сгради. Най-сериозно пострадаха църкви и училища.

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че държавата ще покрие щетите. Пострадалите домакинства получават еднократна помощ от 325 лв. Започна и паспортизация на жилищата у нас, за да е ясно колко могат да издържат.

Късно снощи бе усетен и втори трус, който не причини щети и жертви. Измереният магнитуд бе 4,3, а епицентърът отново бе в Пернишко.

____________________________________________

*Информацията е актуализирана към 17:40 часа.

Водещи

Най-четени