Полицаи ще разследват престъпления с джобни наръчници 10.06 | 07:30

Над 1500 служители на реда ще учат английски, за да подобрят уменията си

От Цанка Донкова

С обявената поръчка МВР ще направи и джобни наръчници по разследване, които да подпомагат служителите на реда в ежедневната им работа. Наръчниците подробно ще описват например стъпките, които трябва да се следват при оглед на катастрофа, пожар, тяло и други.

Наръчниците ще дават инструкции на разследващите и какво да правят при обиск, претърсване, изземване и разпит на свидетели. Ще бъдат описани също примери с често допускани процесуални нарушения при провеждане на действия по разследване, съобщава в. "Монитор".

В същото време става ясно, че над 1500 разследващи полицаи ще учат английски, за да подобрят уменията си. МВР търси организатор и лектори за обученията, става ясно от мащабна обществена поръчка, обявена на сайта на ведомството.

През подготовката ще преминат около 1500 служители на реда, а целта е да се повишават знанията и уменията им за разследване на престъпления и да се проучат добри европейски практики. Цялото обучение струва близо 1 млн. лв., които обаче ще дойдат по оперативна програма "Административен капацитет”.

Допълнителната професионална подготовка ще включва модули за засилване на уменията на полицаите при разследване на престъпления, свързани с корупцията в държавната администрация и по високите етажи на властта, както и против финансовата, данъчната и осигурителната система. Специално внимание ще се обърне и върху обучението на ченгетата да се справят с разкриването на организирани групи, както и с непълнолетни престъпници. Спецподготовка ще има и за разследване на трафика на хора, незаконната миграция и контрабандата.

Самото обучение ще преминава под формата на четиридневни командировки, в рамките на които ще има по 20 астрономически часа ефективна подготовка. Групите ще са максимум от 30 души, а определените дестинации са градовете София, Велико Търново, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Благоевград.

В документацията на поръчката пише още, че настаняването трябва да става в хотели с минимум 4 звезди, като всеки от полицаите ще се шири в самостоятелна стая. Храната също ще бъде на ниво, ще има и необходимите кафе паузи със сладки.

В рамките на обществената поръчка ще се организират и уроци по английски език за 100 разследващи полицаи. Курсовете са за две начални нива и са насочени към служителите на реда, които не разбират нищо от превърналия се в световен език.

Предвижда се групите да са между 5 и 7 души, за да се усвоят знанията по-ефективно. Сред разписаните цели, които трябва да се постигнат с обучението, са разследващите полицаи "да могат да общуват в рутинни ситуации, изискващи обикновен обмен на информация по ежедневни теми, както и да напишат кратки бележки и съобщения и да изразят благодарност в писмен вид”.

Водещи

Най-четени