Полицаите са изрядни данъчни - открили са измами са 145 млн. лв. 30.05 | 13:20

Обработени са общо 1123 прокурорски преписки и сигнали, отчете Цветлин Йовчев

От Цанка Донкова

Първоначалната оценка за предотвратените щети на бюджета, които са разкрити, е за около 145 млн. лв. В по-голямата част данъчните ревизии, не са приключили и щетите продължават да се оценяват. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, по повод борбата с ДДС измамите, съобщава агенция "Фокус”.

"МВР оказва съдействие при осъществяването на контрола на стоки с висок фискален риск, който се извършва от служители на НАП. Съвместните проверки и налагането на обезпечителни мерки при установяване на нарушения продължават и към настоящия момент. Техният брой от началото на 2013 г. до сега е 2 283 като са съставени 1112 акта”, отчете министър Йовчев.

Той посочи, че през същия период са обработени общо 1123 прокурорски преписки и сигнали, образувани са 321 досъдебни производства.

"Следствие работата на ДАНС през периода са образувани още 23 досъдебни производства със 128 прокурорски проверки и четири следствени дела, свързани с данъчни престъпления”, добави Йовчев.

По думите му, за да се подобри ефективността са предприети мерки, част от които включват създаденият отдел "Противодействие на престъпленията във финансово-кредитната система” в главна дирекция "Национална полиция”. В състава на този отдел функционира сектор, свързан с противодействие на престъпленията в данъчната и осигурителната система.

"Същите структурни звена са създадени и в Столична дирекция на МВР, както и в областните дирекции на МВР в Пловдив, Варна и Бургас. В състава на всички областни дирекции в секторите противодействие на икономическите престъпления има линия за противодействие на данъчните измами с ДДС”, заяви министър Йовчев.

Водещи

Най-четени