Полицаите ще могат да практикуват хобитата си, а главният секретар става мандатен 27.02 | 12:12

Народното събрание прие на първо четене закона за МВР

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие на първо четене Закона за МВР. Депутатите гласуваха закона с 85 гласа "за" 66 "против" и 1 "въздържал се".

"Със закона се въвежда нова философия на деполитизация на МВР и зачитане правата на полицаите", заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

Той отбеляза, че с новия законопроект се въвежда нов управленски модел, в който министърът ще определя политиката на МВР и ще следи за нейното изпълнение без излишно да се намесва в конкретните оперативни разработки. Главният секретар пък ще носи своята професионална отговорност, защитен чрез своя мандат от отстраняване по политически причини.

"След водената от правителството на ГЕРБ политика на концентрация на власт в МВР ведомството имаше нужда от радикална промяна", коментира Мерджанов.

Законопроектът е изработен с активното участие на полицейските синдикати, поясни депутатът.
"Без никакъв дебат и концепция предлагате закон за МВР", разкритикува заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обвини мнозинството в парламента, че използват системата в МВР само и само да обслужват политическите си интереси.

"Вие залагате една несигурност в системата за сигурност, защото не функционират възлови дирекции, които са регламентирани в закона", оплака се Цветанов.

Той попита, защо Дирекцията за българските документи не функционира, защо не функционира дирекция АФОС, защо липсва Дирекцията тел.112 и Дирекция международни проекти.
Бившият вътрешен министър обърна внимание и на факта, че за първи път се отнемат правомощия на президента.

Цветан Цветанов подчерта, че ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта, защото в него липсва цялостна концепция и стратегия.

С новия Закон за МВР се разграничават функциите на политическото и професионалното ръководство на министерството. За целта главният секретар на МВР ще бъде с мандат от 5 години и ще се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър.

Министърът на вътрешните работи няма да има пряк достъп до СРС-та. Той ще може да използва такива само при специално разрешение за достъп.

Главна дирекция "Национална полиция" се разделя и на нейно място се създават две нови дирекции- "Криминална полиция" и "Охранителна полиция".

С новия закон се въвеждат и редица социални мерки. Извънредният труд, който ще могат да изработват служителите на ведомството, се увеличава от 50 на 70 часа.

За положения нощнен и извънреден труд полицаите ще получават по-високо възнаграждение.

Конкурсното начало в МВР се запазва като ще се правят изключения само в два случая - за курсанти от ВУЗ-оветете, които се обучават за нуждите на МВР и за служителите на службите.

Хобитата и страничните занимания на служителите от МВР ще бъдат официално разрешени, ако те не са в пряко противоборство с изпълнение на задълженията им. Така например, ако един полицай напише книга, той може да получи хонорар затова.

Водещи

Най-четени