Полицейски хеликоптери ще пазят границата с Турция 04.04 | 19:02

Очаква се до края на годината да бъде изградена останалата част от оградата, която ще спира бежанския поток

От iNews.bg

До края на юни трябва да бъде завършена интегрираната система за опазване на цялата граница с Турция с използване на полицейски хеликоптери. До тогава ще се въведе охрана със смяна на местата на граничарите. Това стана ясно след посещението на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова на границата, къдета тя на място се запозна с работата на служителите на ГД "Гранична полиция" и на Дирекция "Миграция".

По думите на Бъчварова миграционният натиск се засилва, нивата към момента са съпоставими с тези към септември месец. Точно затова е моето посещение тук – противодействието на миграционния натиск и ефективната работа на гранична полиция ще бъдат важен приоритет в нашата работа, заяви вътрешният министър.

Готово е споразумението за създаване на Тристранен контактен център между България, Турция и Гърция, съобщи вицепремиер Бъчварова. Тя уточни, че по този въпрос вчера е провела разговор с турския вътрешен министър и изрази надежда в най-скоро време документът да бъде подписан.

Румяна Бъчварова съобщи, че в момента текат конкурси за назначаването на 100 гранични полицаи, които ще работят на зелена граница. Очаква се те да започнат да изпълняват служебните си задължения през ноември, след приключване на процедурите по назначаването им и задължителното обучение по европейските стандарти.

Надявам се до края на годината да бъде изградена останалата част от съоръжението по границата ни с Турция. До месец и половина трябва да приключи неговото проектиране и да започне строителството, заяви Бъчварова.

На въпрос за възможностите за справяне с нарастващата миграционна вълна ст. комисар Милен Пенев, директор на главната дирекция "Гранична полиция", отговори, че се търси по-тясно сътрудничество и провеждане на съвместни операции с международно участие. Той допълни, че са оптимизирани разчетите за охрана на границата и допълнителна ефективност ще се получи с окончателното завършване на интегралната система за наблюдение по външна граница, финансирана по проект от Фонд "Външни граници". Във финалния си етап системата ще обезпечи и свързаност на хеликоптерите, които онлайн да предават картина, включително в Координационния център в София.

Водещи