Полиция спря блокада от протестиращи на Е-79 02.12 | 15:22

Позволеният маршрут на недоволство бил в чертите на града, посочиха от полицията и общината в Благоевград

От iNews

Полиция и жандармерия удържаха близо 40 човека в Благоевград да не блокират главен път Е-79 при шестия протест в града срещу социалното неравенство, предаде кореспондент на БГНЕС.

Протестът тръгна в 12.30 часа като автошествие от Югозападния университет след дълги разправи с полицията и представителите на общината в лицето на Кирил Манов, шеф на отдел "Обществен ред и сигурност”. Той обясни на организатора на протеста Александър Стамболийски, че кметът Атанас Камбитов им е определил маршрут в чертите на града, защото нямал право да им издаде исканото разрешение за шествие по Е-79 до квартал "Струмско”.

Полицията предупреди Стамболийски, че ако не спази маршрута, определен от кмета, няма да им позволят да излязат на Е-79. Стамболийски им отвърна, че стопанинът на Е-79 – АПИ им давали разрешение за строително монтажни работи, но не и за шествие и затова каза на полицаите, че нямат право да ограничават свободното им придвижване с автомобили по Е-79, след като имат винетки. Така след като не се стигна до разбирателство по казуса с маршрута на протеста, който се оказа неразрешим като "Параграф 22”, Стамболийски каза, че тръгват към Е-79. Изходът от града към Е-79 бе блокиран от автомобили на полицията и жива сила на тях и жандармерията.

След като тръгна автошествието, водено от полицейска патрулка, то не продължи по бул. "Димитър Солунски”, а след 20 метра спря и хората слязоха от автомобилите. Изоставиха ги на кръстовището, и следвани от полиция и жандармерия, които не им попречиха, се отправиха пеш към Е-79. Силите на реда обаче се преорганизираха и не позволиха на протестиращите да блокират лентата на Е-79 за Дупница и София.

Последва втори опит за блокада на платното към Симитли и Кулата, но и там хората бяха спрени. Имаше леки побутвания, но не и физически сблъсъци между полицията и протестиращите, като първите бяха два пъти повече от другите. След това протестиращите се върнаха към града и блокираха за 30-на минути ул. "Иван Михайлов" – вход и изход на града към София. След 20-на минути митинг, на който се оплакаха, че правителството не ги е чуло нито да се намалят субсидиите за партиите, нито за цената на застраховките, че са се подиграли с коледните добавки за пенсионерите и др., протестиращите върнаха пред университета.

Водещи

Най-четени