Полицията в цялата страна на крак заради празненствата 31.12 | 11:16

Жандармерия и тежка техника ще пазят купоните по площади и курорти

От iNews.bg

Полицията в цялата страна е вдигната на крак във връзка с множеството празненства на открито, които се организират за посрещането на Нова година в градове, села и курорти. Макар да няма пряка заплаха или информация за готвени терористични актове у нас, МВР засилва мерките за сигурност. Освен засилено полицейско присъствие, ще има и масови проверки по летища, автогари и жп гари, предаде БНР. Жандармерия ще бъде разположена в курортите и местата, където се очаква да има струпване на много хора.

Конкретна заплаха за България няма, заяви министър Румяна Бъчварова. Проведени са разговори с кметове на курортни селища във връзка с предстоящото струпване на празнуващи там. Министърът призова гражданите да бъдат особено бдителни и да подават сигнали за съмнителни багажи и хора, които забележат.

"Предвид голямото струпване на голям брой български и чужди граждани за посрещане на Новата година мерките за сигурност се разширяват. Те ще се прилагат по отношение на железопътни гари, автогари, летища и големи зимни курорти, както и на всички места, посещавани от големи групи хора - новогодишни концерти на открито, базари и тържества", обясни тя.

Под специална охрана са и площадите на градовете у нас, където тази вече предстои да бъдат проведени Новогодишните концерти. В София площад "Александър Банетберг" ще бъде ограден с тежка техника на жандармерията, а в околните улици ще е пълно с полиция. "Направен е анализ на начинът на извършване на терористичния акт в Берлин. С оглед на това, ще предприемем и допълнителни мерки - с тежка техника, със заграждения, да не допуснем възможност за скоростно навлизане на транспортни средства на площада, където ще бъдат събрани гражданите. Ние това, между другото, го правим от много време, черпейки опит от такива случки. Ще бъде ангажиран допълнително полицейски ресурс”, обясни директорът на СДВР Младен Маринов.

Водещи

Най-четени