Получаваме защита при доказан картел 25.11 | 13:34

До момента държавата нито веднъж не е успяла да потвърди манипулиране на цените

От iNews.bg

Получаваме обезщетение при доказан картел. Промените са част от Закона за защита на конкуренцията, който беше приет на първо четене. Възможно ли е държавата да ни връща парите от скъпото гориво, високите сметки за ток или некоректни мобилни оператори., предаде Нова телевизия.

Галин е професионален шофьор. Прекарва голяма част от времето си зад волана, а равносметката - отделя от личния си бюджет по 400 лева на месец само за гориво. 

"Пътувам много и забелязвам, че цената варира в доста големи стойности”, казва Галин Белчов. 

Тръгваме на обиколка из големите вериги, за да сравним цените. Към днешна дата литър от най-масовото гориво се продава на средна стойност между 1,89 лв. и 2,17 лв. за литър. 

Шестте големи вериги, обаче, стопяват разликата от 28 стотинки до едва 6 стотинки за литър. Това е и причината държавата да заговори за обезщетение на потребителите. 

"Ощетените лица биха могли да предявят претенции и да представят доказателствата си. Ощетеното лице, трябва да има собствени доказателства, че е претърпяло вреди”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

Тоест, потребителите, трябва да докажат, че има разлика между платеното от тях и евентуалната реална цена. За доказателство се приема всичко - от  касови бележки до международни доклади, например. 

Най-важното условие, обаче, е да бъде доказан картел. Въпреки многобройните разследвания, до момента държавата нито веднъж не е успяла да потвърди манипулиране на цените. 

Водещи