Получавате отстъпка за кола с катализатор 31.10 | 08:06

Собствениците на такива автомобили ще плащат между от 20 до 50% по-нисък данък

От Гергана Златкова

Кметовете и общинските съвети ще решават колко да е отстъпката за колите с катализатор.

Процентите може да варират от 20 до 50%.

Това съобщи пред "Стандарт" Дора Янкова, зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България".Предложенията са направени от червените депутати в Закона за местните данъци и такси и днес ще бъдат обсъдени на бюджетна комисия в парламента.

Така на практика БСП се отказва от приетите на първо четене промени, които предвиждаха отстъпката на данъка за колите да се определя от екостандарта им. Тя щеше да се плаща, ако автомобилът има екологичен сертификат от "Евро 3" нагоре. 

За колите, произведени до 2000 г., налогът реално щеше да скочи два пъти. За автомобилите с мощност на двигателя до 74 кВт включително (100 к.с.), които имат "Евро 3" и "Евро 4", данъкът щеше се плаща с 30% отстъпка при сегашни 50%. Кметове преди време алармираха, че този метод ще ги затрудни при определянето налозите, защото липсват надеждни регистри за евростандартите на автомобилите. 

През лятото Столична община призова софиянци, които са пропуснали да регистрират новозакупените си коли, да го направят срещу минималната санкция от 20 лв. Това е извадило на светло 3500 автомобила. 

След 25 септември пък в София общинските данъчни служби са свързани с пунктовете за технически прегледи. Идеята е на колите без платен данък да се отказва преглед и те да бъдат спрени от движение.

"Само за един месец забелязваме силен интерес за плащане на налога", отбеляза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. В много от случаите ставало въпрос за неплатени данъци от 2-3 години. 

Водещи

Най-четени