Помагаме на Баку да стане още по-модерна столица 20.02 | 14:23

Българските строителни компании с шанс на азербайджанския пазар

От Кремена Бедерева

"На двете срещи с президента и с премиера на Азербайджан обсъдихме въпроси от взаимен интерес, свързан с по-нататъшното икономическо развитие и бизнес контактите между двете страни. Стигнахме до общо заключение, че добрите политически контакти трябва да продължат да се развиват със задълбочаване на икономическото сътрудничество."

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на втория ден от официалното си посещение в Азербайджанската република, съобщават от правителствената информационна служба. Той изтъкна, че енергетиката е била един от акцентите в срещите му по-рано днес с президента Илхам Алиев и с премиера Артур Расизаде.

"България е първата страна, която стои на пътя на азербайджанския газ към Европа”, посочи министър-председателят Орешарски. Той отбеляза възможностите за инвестиции на местната газова компания "СОКАР” в България с оглед на по-нататъшното изграждане на газовата мрежа в България.

"Говорихме и за други сфери – туризъм, селско стопанство, студентски обмен.

Необходимо е да ускорим спогодбата между българското и азербайджанското министерство на образованието, за да може с по-голяма лекота да се признават дипломите от двете страни”, заяви премиерът Орешарски.

По думите му туристическите възможности са огромни – както при летния, така и при зимния туризъм. "Има възможности и в отбранителната индустрия. Има стари контакти, по които на този етап не се работи. Ще направим усилия да ги възобновим и да ги разширим”, каза министър-председателят.

Той обърна внимание и на културния обмен. Специално по тази тема премиерът Орешарски проведе среща с първата дама Мехрибан Алиева. "Обсъдихме различни възможни инициативи, в това число подпомагане от страна на фонда "Гейдар Алиев” за изграждане на подходящ обект в София, който да символизира българо-азербайджанската дружба”, добави премиерът.

Пламен Орешарски изтъкна, че президентът Алиев е подчертал, че българските компании са добре дошли в Азербайджан, в това число по отношение на ускореното строителство.

"Мисля, че българският бизнес може да се включи активно, подпомагайки усилията на нашите домакини да изградят още по-модерна столица и правейки добър бизнес от тяхна гледна точка”, каза премиерът Орешарски. Той обяви, че ще се прегледат в посока на облекчение и в рамките на възможното всички регулации, които препятстват включването на български компании на азербайджанския пазар.

"Най- големи са възможностите в строителството. Предстои изграждането на нещо като нов град, което е добра възможност за българските строителни компании”, добави премиерът Орешарски.

По време на срещата си с премиера на Азербайджан министър-председателят Орешарски отбеляза и възможностите за сътрудничество в селското стопанство и преработвателната индустрия. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отбеляза необходимостта от по-активно взаимодействия на предприемачите от България и Азербайджан. По думите му, възможност в тази посока е организирането на бизнес форум, а в по-дългосрочен план и създаването на директен полет София-Баку.

След срещата на четири очи между премиерите на България и Азербайджан в Министерския съвет в Баку бяха подписани двустранни документи, като от българска страна се подписаха министърът на финансите Петър Чобанов, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ.

По-късно днес министър-председателят Орешарски ще се срещне с председателя на азербайджанския парламент Октай Асадов.

Водещи

Най-четени