Помагаме на децата в реанимация с „Българската коледа“ 01.12 | 17:16

Да направим добро, да дарим шанс на болните деца, призова президентът, патрон на кампанията

От iNews.bg

"Да помогнем на децата в реанимация" е темата на тазгодишната благотворителна кампания "Българска Коледа". Началото й обяви днес президентът Росен Плевнелиев в Института за спешна помощ "Пирогов". Кампанията се провежда за 13-та поредна година и е под патронажа на държавния глава, съобщи пресслужбата на Президентството.

"Нека в навечерието на Коледните и Новогодишни празници да проявим отново своята съпричастност, водени от най-голямата отговорност – грижата за децата на България", призова президентът. Той благодари на всички, които са дарявали за кампанията и ще продължават да го правят.

Голяма част от децата в реанимация, които ще са във фокуса на тазгодишното издание, са преминали интензивна терапия вследствие на злополуки, тежки заболявания или са рисково родени. Кампанията ще подпомогне малките пациенти, които имат нужда от диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия, рехабилитация, обясни Плевнелиев. "Успоредно с това инициативата протяга ръка за поредна година и към всички болни деца, което ще продължим да правим в името на тези, които очакват подкрепа", допълни той.

Новото издание на "Българската Коледа" си поставя и амбициозната цел да осигури и нова високотехнологична апаратура за диагностика, мониторинг, за подпомагане на различни функции на организма. "За съжаление, в специализираните детски отделения за реанимация и интензивно лечение, част от необходимата апаратура е морално остаряла, което я прави в някои отношения ненадеждна", отбеляза президентът. И допълни, че с поставянето на темата в тазгодишната кампания фокусира усилия за системно решение на даден проблем.

"Българската Коледа" не е просто инициатива на държавния глава, а кауза, която обединява всички в името на детското здраве и ни дава възможност да проявим съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства, заяви Росен Плевнелиев.

"Когато солидарността наистина започва да променя човешки съдби, тогава каузата е заразяваща и дава пример на всички в обществото. "Българската Коледа" успява да постигне това", заяви държавният глава. И подчерта, че независимо дали дарителите са помогнали чрез sms за 1 лев или с корпоративно дарение за 100 000 лв., тяхната помощ е еднакво важна за децата и за лекарите.

"Дарителството ни прави по-добри и ни кара да се чувстваме пълноценни личности, защото какво друго, ако не доброто дело, осмисля човешкия живот. И какво друго, ако не подадената ръка и спасеното дете, ни прави хора. Помощта за най-уязвимите дава обществена вяра, оптимизъм и надежда, подрежда ценностите ни и събира заедно стотици хиляди българи по пътя на надеждата", подчерта още държавния глава.

Миналогодишната кампания "Българската Коледа" успя да събере близо 2 млн. лв., отчете президентът. В рамките на изданието бяха подпомогнати близо 500 деца с хронични и тежки заболявания и закупена високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на 10 болници в цялата страна.

 



Водещи